26

Dari Jauh Ku Mohon Ampun

Tuesday, September 23

www.tips-fb.com

Howdy.. dI sini Muhafis nak ucapkan salam perantauan dari bumi Dublin,Ireland Segamat-Iskandar Malaysia-Kulai buat Ummi & Walid, 12 adik beradik ak, my Soul mate, Sharifah el Husna, Tengku Razman, Sis Melissa Marini, Kakak Farra, Kwn2 bloggers, Ummah2 kat friendster, n all pal yg mengenali ak ini.. Selamat Hari Raye, Maaf Zahir & Batin.. kalau ader salah & silap harap dimaafi.. 0-0 yep!Sesiapa yg ber murah hati nak bagie derma (duit raye) kat ak bole la tekan button donation kat column sebelah.. heheh.. Korang dpt duit raye agak2 brape eyk? mesty byk tue.. bwat ape je?

Inshaallah ak nak dpt +-Rm250.. Rm50 dr kak na. Rm30 dr abah, rm20 dr ummi, kak long, kak leha, kak yatie, abg zol, kak noly, acu yanie (guraw je kak), rm10 dr kak lin, abg nawie, kak dila, ngan fami.. huhuh tapi setelah di bwat timbang kira, duit tu ak kne invest kat motor ak yg barai la plak.. adoi kesian siot ak.. paling x pun ak dpt beli Tshirt Gempakstarz, komik2 c2v ngan Zint, & beberapa buku Chicken Soup for the soul kat MPH ajee.. peh.. ilang cita2 murni ak nak blanje Jejep mkn lala..

Raya pertame, kalau enkorang x bwat pape jom ekot ak trn cs ke jusco, nengok Kami The Movie.. syokk woo.. tgk tagline nyer pun gwa dah sdikit cuak.. "Hidup ini memang palat, tapi esok masih ada.” Ape2 pun bgtau la ak dulu eyk.. hehe roger!

P/S: Jom try bikin name superhero sndri.. Usyar kat Sini-->SUPERHERO. pastue jgn lupe bgtau ak kat sini yek! Ak pkai name ak, soot van der wick.. & name superhero ak yg terjadi ialah Mister Vengeance. Chare x?
Jap, korang dah ade lagu raye ke blum nak buat ringtone takpun message alert? ape kate korang download lagu Anuar Zain Ngan Elina nie.. ak dah cut amek bhg intro dye.. Shemart beb.. Download Sini. Nak lagi lagu raye Full Version pegi kat Koleksi Lagu Raya.

Tekan Like , Okie : )
14

Cheer Up, Muhafis.....

Sunday, September 21

www.tips-fb.com

PhotobucketHi, buat pembaca blog ak yg setia (ade ke).. dlm post Sadis nye Hari nie... ak ader nyatakan betapa kesedihan ak setelah kehilangan ini brg.. bwat pengetahuan mu, ak da jumpe kembali elmet yg di cari2.. mgkin ade benar nye kate ustaz ak, keberkatan ramadhan.. doa ak di terima.. Alhamdulillah.. shukur..
Heheh menggelabah arr.. mase balik dari buka puasa, ak nmpk tenggiling (elmet) nie kat atas meja.. (sape yg pulang kan ak x tau, janji dpt balik).. terus ak snap pic gunakan enfon w800i yg byk berjasa nie.. jakun betui ak eyk!Photobucket

Tekan Like , Okie : )
2

Oh Lailatulqadar..

www.tips-fb.com

Semasa post ini ditulis, ak lagi di CC.. Kenapa arini UiTM Segamat x ader letrik.. ak x taw, dan x mau tahu.. Panas sungguh....Photobucket Oh ya! dlm sibuk2 ak wusyah forum, ak terbaca suatu kisah yg agak shengal.. Hahah!Photobucket

"Lepas basuh pinggan, ikut Abah pergi masjid," kata Abah separuh memerintah.

Aku memandang kepada Emak. Emak angguk sahaja. Maksudnya emak mahu aku ikut Abah solat subuh ke masjid.

Jangan melawan. Nampaknya, aku kena batalkan niat untuk sambung tarik gebar selepas kenyang bersahur.

Aku bonceng di belakang. Kami tidak pakai helmet. Kopiah sahaja.

Ganjil. Dalam cahaya suram menjelang subuh, aku lihat kubah masjid berada di tanah. Bukan di bumbung masjid. Ajaib.

Abah macam tidak nampak keganjilan itu. Aku cuit bahu dia dan tunjukkan ke arah kubah yang berada di tanah. Mungkin kubah itu tengah sujud fikir aku.

"Kenapa?" tanya Abah.

"Lailatuqadar, " kata aku dengan jari masih menunjuk kepada kubah.

"Kepala hotak engkau. Berapa lama engkau tak ke masjid?

"Tidak pasal-pasal aku kena marah. Rosak pengalaman suci aku ini.

"Diorang tengah renovate masjid la. Bumbung masjid bocor.. pasal tu kubah tu
dorg angkat letak kat tanah..*****, " sambung Abah memaki lagi.

Kalau emak ada di sini tentu dia angguk sahaja.

Terima sahajalah.

Jangan melawan.Photobucket

Moral of the story, rajin2 lah menghidupkan masjid, lagi2 10 malam terakhir ini..Photobucket

Sdikit info oleh Mohd Shah Abdul Kadir:

10 akhir Ramadhan adalah merupakan di antara malam-malam yang penuh dengan keberkatan dan kelebihan yang tertentu. Malam-malam ini adalah merupakan malam yang ditunggu-tunggu oleh seluruh orang mukmin. Bulan Ramadhan,Al Qurab dan malam Lailatulqadar mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain sebagaimana yang diterangkan di dalam kitab Allah dan hadis Rasulallah s.a.w,diantaranya firman Allah s.w.t yang bermaksud;

“Sesungguhnya kami menurunkan Al-Quran pada malam Lailatulqadar dan apakah yang menyebabkan engkau Mengerti apa itu Lailatulqadar lebih baik daripada 1000 bulan. Pada malam itu, para malaikat dan Jibril turun dengan keizinan daripada Tuhan mereka untuk setiap urusan. Malam ini sejahtera hingga lebih fajar”.

Kelebihan Menghayati Malam Lailatulqadar:

Kerana mulianya Lailatulqadar, Rasulullah s.a.w. menganjurkan supaya umatnya bersedia menyambut dan menghayati malam yang berkat itu dengan pelbagai jenis amalan dan ibadah yang diterangkan antaranya hadis yang diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a yang bermaksud:

“Barangsiapa menghayati malam Lailatulqadar dengan mengerjakan sembahyang dan pelbagai jenis ibadat yang lain sedang ia beriman dan mengharapkan rahmat Allah taala nescaya ia diampunkan dosanya yang terdahulu”.

Rasulullah s.a.w. sendiri menjadi contoh yang baik yang menghayati malam lailatulqadar terutama 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan dengan beriktikaf di Masjid mengerjakan pelbagai amal ibadah untuk menyambut malam Lailatulqadar yang mulia. Ini diterangkan di dalam satu hadis diriwayatkan daripada Aishah r.a. Katanya:

“Biasanya Rasulullah S.A.W. berusaha dengan bersungguh- sungguh memperbanyakkan amal ibadah pada 10 malam yang terakhir daripada bulan Ramadhan berbanding dengan masa yang lain”.

Dalam hadis yang lain Aishah juga meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda yang bermaksud;

“Bersedialah dengan bersungguh-sungguh untuk menemui malam Lailatulqadar pada malam-malam yang ganjil dalam 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan”.

Malam-malam yang ganjil yang tersebut ialah malam 21,23,25,27 & 29 dari bulan Ramadhan. Dalam pada itu terdapat juga beberapa hadis yang menyatakan bahawa malam Lailatulqadar itu pernah ditemui dalam zaman Rasulullah s.a.w. pada malam 21 Ramadhan. Pernah juga ditemui pada malam 23 Ramadhan. Terdapat juga hadis yang menyatakan bahawa baginda Rasulullah s.a.w menjawab pertanyaan seoran sahabat yang bertanya mengenai masa Lailatulqadar supaya ianya bersedia dan menghayatinya. Baginda menjelaskan malam Lailatulqadar itu adalah malam 27 Ramadhan.

Dari keterangan-keterangan di atas dapatlah kita membuat kesimpulan bahawa malam Lailatulqadar itu berpindah dari satu tahun yang lain di dalam lingkungan 10 malam yang akhir dari bulan Ramadhan. Yang pastinya bahawa masa berlakunya malam Lailatulqadar itu tetap dirahsiakan oleh Allah s.w.t supaya setiap umat Islam menghayati 10 malam yang akhir daripada Ramadhan dengan amal ibadat. Kerana dengan cara itu sahaja mudah-mudahan akan dapat menemuinya dan dapat pula rahmat yang diharapkan yang akan menjadikan seseorang itu hidup bahagia di dunia mahupun di akhirat.

Oleh itu, sama2 lah kite memperbanyakkan ibadah di bulan yg mulia ini, bulan keampunan.. dan jgn lah sesekali kite menjadi hamba bln Ramadhan, giatkan lah amalan kite kini, & seterusnya. Semoga sama2 mendapat barakah.. Amieen.



Create your own FREE music playlist for your profile!

Tekan Like , Okie : )
5

Kelakar plak!

Thursday, September 18

www.tips-fb.com

Jom ketawa sekejab.. (kalau lah lawak)

Kisah bapak yg pndai
jayman bertanya kepada bapanya...
jayman: pak, betul ke make love tu best?
bapak : haah, samalah best macam kamu korek hidung kamu!
jayman: tapi betul ke org pompuan lagi rasa best?
bapak : kalo kamu korek hidung, hidung kamu ke jari kamu yang rasa best?
jayman: tapi kenapa org pompuan tak suka diperkosa?
bapak : kalo kamu jalan2, tetiba ada org nak korek hidung kamu...kamu suka tak?!
jayman: betul ke tak boleh buat tu masa datang bulan?
bapak : kalo hidung kamu berdarah, kamu nak korek jugak ke?!
jayman: kenapa org lelaki tak suka buat tu pakai kondom?
bapak : kamu suka tak korek hidung masa pakai sarung tangan?!
jayman: waaahhh... bapak ni pandailah!
bapak :

Tekan Like , Okie : )
6

Sadis nye Hari nie...

Wednesday, September 17

www.tips-fb.com

Harie nie ak ngeng sdikit stelah beberapa kejadian yg x diingini berlaku.. Wut a blast.. selain sebel dan gegel, arini jugek merupakan hari yg sadis bwat ak.. duh.. wuuuu..
Bende kat bwh nie dah ilang!!!!!!!! Su*cks gler..

Cemana ak nak blik rayer? yg pling pnting tenggiling (elmet) tuh abg ak yg bagie siut.. gler sentimental value bnde alah nie.. bapak ah, ade idea x.. or pnjam kan elmet kowg ley?
Psst! ak x rase Nuaeman yg amek coz dye pnah ckp kat blog, yg dye pnah tersalah amek helmet maser on9 kat cc.. hahah.. Bace kisah numan selanjutnyer kat sini..

Tekan Like , Okie : )
5

Letak lah Name korang kat baju2...

www.tips-fb.com

Hye, Baru2, nie ak ade pasan offer sorg kakak nie (kowt) x sure jantina nyer, pasal letak name kat t-shirt.. ak dapat infos nie kat forum..N name2 tue di tampal menggunakan kain felt.. So far kain felt nie tahan lasak kowt.. x pudar n susa koyak.. jom usyar bwh nie..

Harga nyer mcm nie:

RM 13 untuk T-Shirt (100% cotton) p/s: ni harga utk dewasa.

T-Shirt RM 5 untuk postage (Pos Express)

RM 2 untuk setiap huruf (kain felt) p/s: untuk design baju yang ade imej, macam baju yang ade design tie tu harge bergantung pada tahap kekompleksan imej tu sendri.

Size :Dari ketiak kanan ke ketiak kiri:

XS - 17, S - 18, M - 19, L - 20, XL - 20.5, XXL - 21.5, XXXL - 23

Korang rase best x? ak rase mcm berbaloi jee.. Geee.. Nmpk font nyer agak feminin kan.. but u guys jgn risau, kowg bleyh pilih font yg korang nak kat website Dafont.. Nie homemade pny, very unic.. hehe kowg jgn engat ak pomot dpt duit laks, saje je ajak kowg buwat skaly.. ner taw ramai2 bwat, owner kasi mura.. huhuh.. who knows.. Masyuuk tuh! ak nak letak name sooTツ.. geeez.


Byk lagie gmbr di
http://azizie.com/felttee/ gwe capek deh mau upload..

Tekan Like , Okie : )
0

Buat sign kat Blog?

www.tips-fb.com

Hye mates.. hari nie x der pe yg kuwh mau kongsi same lu owg.. tapi ader 1 bende nie nak share jugek! Even ak tao ramai sudah mengetahui nyer.. ahh peduli aper ak.. janji yg x taw dpt sdikit ide (idea) kat sini.. actly gwe sebel bangat arini.. perut kuwh penoh dgn makanan berbuka yg blum hadam lagie.. hahah funny lorh..
Kalu saper yg rajin beli ebook dr IM Malaysia nie, meby ade yg perasan, mereka ade t/tgn sndrik.. n ianya telah menjadi trademark seseorg kdg2.. N bloggers malaysia ak rase perlu ade sign mereka sndri mey..Gosh. baru rox.. yer x..hehehHaa.. kat atas nie contoh t/tgn yg kowg bley letak kat blog masing2.. sewiit x? huhuh ak saje jee mencapabkan si El nie.. sorie babes.. Okeh arr mari kite same2 blaja cemana mau membuat nyer.. Mangsa ujikaji kiter adalah Encik Kertas.. wheee~
+ Mule2 kowg pegi kat link nie. http://mylivesignature.com/
+ Pastue, klik kat Start Now, (better up kowg reg dulu lagie best)
+ Klik kat Create Signature+ Then klik plak kat bhg using the creation wizard
+ Enter the name.. (name yg kowg nak ltk kat blog)
+ Kmudian select the font.. Byk pilihan kat situ.. ak pilih yg Font #101
+ Langkah seterusnyer nak Select the size.. ntok Encik Kertas ak pilih yg Size #6..
+ Next step plak, nie yg best boleh pilih kaler.. n ak choose Color #1.. chare x.
+ Okeh bagie kowg yg suke senget2, boleh edit slope dye kat bhg nie, Set the slope. spesel ntok Encik Kertas ak pilih Slope #4.. bese2 suda..
+ Okie lastly, siaap! hasilnye mcm kat bwh nie.. shemart x..
Psst, hasil nyer mgkin x same, so, pe kate enkowg try n error dulu.. kowg kan kreatif dr ak.. kan2.. So mesti hasil nyer lagi superb!

Tekan Like , Okie : )
Related Posts with Thumbnails